Utazás / Útleírások / Szófia compressed

Linkajánló

Szófia compressed

Gondolom vagyunk néhányan, akiknek a bolgár tengerpart volt az „első”, és a Burgaszig tartó egynapos vonatút pontosan az egy napnyi bulizást jelentette. 20 év elteltével munkaügyben Szófiába kellett jönnöm, igaz már repülővel. Jelenleg napi két járat közlekedik, de a rutinos utazók szerint lesz ez több is, mert a gépek tömve vannak.

Kezdjük az elmaradhatatlan gyorstalpalóval.

 • A bolgárok fejük csóválásával az igent jelzik, míg a világ bármely más táján megszokott bólogatás (állítják, hogy van ez így másutt is) a nemet jelenti. Lehetetlen megtanulni, én napjában legalább egyszer rendeltem valamit, miközben határozottan nemet mondtam.
 • Ha valaki szereti a vörösborokat, akkor jegyezzen meg egy szót: Mavrud. Ha pedig tényleg jót akar inni, akkor ne tétovázzon, keresse a Todoroff Teres Mavrudját. Nem fog csalódni.
 • A köszönöm itt a „merci” de ha kedvükbe akarsz járni (értsd mosolyt csalni az arcukra), mondd azt, hogy „merci dobre”.
 • Az éttermekben az üdvözlet gyanánt eléd tett darált valami finomra darált olíva – bátran fogyaszthatod.
 • Vigyázz a vodka és pálinka rendelésekor, mert itt is a „szto gramm”, azaz az egy deci a legkisebb mérték.
 • Ha azt látod, hogy valaki az utcán a földig hajol, leguggolva matat egy házfal előtt, nem kell mindjárt rosszra gondolni. Nem egy 24/7 bolt üzemel pincében, és a vevő szó szerint leszól, hogy mit kíván és azt kiadják neki.
 • Ne aggódj a mobilod miatt! Ha lemerül, menj be egy hotelbe és biztosan találsz egy automatát, ahol 1 leváért 15 percen keresztül töltheted a mobilodat. A készülék minden népszerű típushoz megfelelő töltő csatlakozójával rendelkezik.
 • Ha autóval kell közlekedned, akkor készülj fel Rómára, csak dudálás nélkül. Mennek, amerre csak lehet, de nem idegeskednek. Láttunk kereszteződést keresztbe blokkoló autót percekig nyugodtan, minden különösebb atrocitás nélkül blokkolni a forgalmat.
 • Még egy dolog az autókról, annál „menőbb” valaki, minél inkább azonos számokat duplán tartalmaz a rendszáma, illetve a betűk a monogramját adják ki. Különösen odavannak a dupla 8-asokért.
 • Ha taxit rendelsz, meg kell mondanod, merre akarsz utazni (sajnos a taxisok nem tudják az utcákat, gondolom ilyenkor készülnek fel). Hivatalosan 7 000 vállalkozó rendelkezik engedéllyel, de a becslések szerint közel 20 000-en taxiznak. Teljesen komolyan, taxiórával és nyugtával, sárgára meszelt kocsival, és olyan árakon mintha a benzin nem kerülne többe, mint Dubaiban.
 • A bárok többsége az utcán is elhelyez egy pultot, így a nyári melegben a mulatozó közönség könnyedén friss levegőhöz tud jutni – úgy tűnik, hogy itt még nem veszik olyan szigorúan a csendet. Szóval, ha friss levegőre vágysz, fogd az italodat és támaszkodj a pultra nyugodtan.
 • Végül pedig, olyan helyeken, ahol papírszalvétát is találsz az asztalodon a tányérok mellé helyezett szövet szalvéta mellett – használd a papírszalvétát a meglepetések elkerülése végett.
Szerdán érkeztünk, és a délutáni találkozók után vendéglátóink a Kristal nevű étterembe vittek bennünket. A helyet valamelyik nemzetközi étterem pontozó szervezet is kitüntette – teljesen jogosan. Néhány asztal, figyelmes felszolgálás és brutál választék tengeri herkentyűkből. Én praktikusan leragadtam az előételeknél: kalamárit ettem marinált paprikával, ezt lazaccal és sajttal töltött cukkinivel folytattam, és végül az apró rákokat igen jelentős mennyiségben tartalmazó saláta után döntöttem a zabálás felfüggesztésénél. A ráksaláta névadón kívüli alkotói a szokásosak: hagyma, olíva, feta, paprika és paradicsom, de mindezek apró kockákra vágva mintegy „püré” állaggal.

A vacsora után az aznap nyitó Bed nevű helyre vittek át. Miért Bed? Minden második asztal helyett ágyak álltak a mulatozó tömegek rendelkezésére, valamint a felszolgálók ruházata is alváshoz használatos baby-doll volt. A DJ veszett bootlegeket játszott a vendégek legnagyobb megelégedésére. Nincs kinevezett táncparkett, a vendégek ott táncolnak, ahol eszükbe jut: az asztaluk/ágyuk előtt, a pultnál – bárhol. Pontosabban a lányok táncolnak, a pasik nem. Először nem értettük, ezért megkérdeztük, a tömör válasz az volt, hogy „az nem lenne férfias”. A maximálisan látott kilengés, férfi által elkövetett táncra emlékeztető mozdulat mértéke a tihanyi komp elindulásakor megtapasztalhatóval volt azonos.


Következő oldal Következő oldal
© halmaz.hu